top of page

KAN EEN AIRCO OOK VERWARMEN?

Een airco installatie doet meer dan de meeste mensen verwachten. Vaak word gedacht dat je een airconditioning alleen tijdens de hete zomerdagen gebruikt, maar dit is niet het geval. Een airconditioning kan zo wel verwarmen als koelen. Daarbij zuivert een airconditioning  de lucht (zoals: stof, rook en geuren). ook ontvochtigd  deze de lucht, zodat je geen klam gevoel krijgt. 

 

In het grootste gedeelte van het stookseizoen is een airco als verwarming veel goedkoper dan de traditionele gasgestookte hr cv ketel. Dat komt omdat het rendement ver boven de 400% stijgt terwijl een cv ketel niet verder kan komen dan 96% (werkelijk maximaal rendement). Vergelijk airco's wel op een hoge COP of SCOP waarde. Tegenwoordig halen airco's gemakkelijk een COP waarde van 4 of hoger. Hoe hoger die waarde hoe minder energie het verwarmen / koelen kost, dus goedkoper de airco / verwarming in het gebruik is. Alleen in hartje winter als de temperatuur onder -15 ⁰C zakt is de hr cv ketel zuiniger. 

Het grote voordeel als je zonnepanelen hebt is dat de zonnepanelen de stroom verzorgen voor de airco. Je bespaart dus zo op je gas. Met een druk op de afstandsbediening is het in een paar minuten warm in de kamer. Daarnaast kan je de kamer in zomer ook koelen. Het is heerlijk comfortabel.

 

 

 

bottom of page